Kieuwworm

Net als de huidwormen komen ook kieuwwormen steeds vaker voor in onze vijvers en net als de huidwormen worden ook kieuwwormen helaas steeds meer resistent tegen verschillende medicijnen. De kieuwworm komt uit de familie van zuigwormen (monogenetische trematoda) en bevindt zich voor op en bij de kieuwen. Dat betekent niet dat je alleen kieuwwormen vindt bij een afstrijkje van de kieuwen, want de wormen nestelen zich op de huid van de vis en verhuizen vanuit daar richting de kieuwen. Qua maat zijn kieuwwormen net als huidwormen tussen de 0,3 en 0,55 millimeter groot. Dat zorgt er ook voor dat een kieuwworm al met een vergroting van 50x goed zichtbaar is onder de microscoop.

Vaak worden kieuwwormen en huidwormen door elkaar gehaald en dat kan een pijnlijke fout zijn, vooral wanneer er sprake is van kieuwwormen. Waar huidwormen namelijk levendbarend zijn, leggen kieuwwormen eitjes. Dat betekent dat er tegen kieuwwormen twee tot drie keer behandeld moet worden, terwijl bij huidwormen één behandeling voldoende is. Bij een watertemperatuur van 23 graden duurt het drie a vier dagen voordat de eitjes uitkomen, terwijl het bij bijvoorbeeld 13 graden liefst vier weken kan duren. Larven die net uit het ei zijn gekomen kunnen slechts een paar uur overleven zonder gastheer (lees: onze koi), volwassen wormen houden dat wel een week vol.

Kieuwwormen onderscheiden zich onder de microscoop van huidwormen door de vier oogvlekken, zichtbaar als vier zwarte stipjes (zie foto’s). Een huidworm heeft deze zwarte stipjes niet. Bij kieuwworm wordt bovendien aantasting van de kieuwen zichtbaar in de vorm van witte stipjes of witte draadjes aan de kieuwen. Vaak komt daar ook een zwart/bruinige verkleuring bij kijken.

symptomen kieuwworm

  • Versnelde ademhaling en lucht happen aan de oppervlakte. Wanneer dit zichtbaar wordt, is er al sprake van een flinke infectie
  • Schuren
  • Flitsen
  • Schudden met de kop
  • Schichtig zwemmen

behandeling kieuwworm

Helaas zijn ook kieuwwormen door de jaren heen steeds resistenter geworden voor verschillende middelen. Behandelingen met producten als flubendazole, triclam, gyrodex en praziquentel behalen nog altijd goede resultaten, maar raadpleeg een koidokter voor de juiste dosering. Vaak klopt de dosering op de verpakking inmiddels al niet meer en is deze te laag. Aangeraden wordt om vijf dagen na de eerste behandeling nog eens te behandelen en vijf dagen daarna nog eens, om zeker te zijn dat alle kieuwwormen (ook degene die net uit het ei zijn gekropen).