Net als de huidwormen komen ook kieuwwormen steeds vaker voor in onze vijvers en net als de huidwormen worden ook kieuwwormen helaas steeds meer resistent tegen verschillende medicijnen. De kieuwworm komt uit de familie van zuigwormen (monogenetische trematoda) en bevindt zich voor op en bij de kieuwen. Dat betekent niet dat je alleen kieuwwormen vindt bij een afstrijkje van de kieuwen, want de wormen nestelen zich op de huid van de vis en verhuizen vanuit daar richting de kieuwen. Qua maat zijn kieuwwormen net als huidwormen tussen de 0,3 en 0,55 millimeter groot. Dat zorgt er ook voor dat een kieuwworm al met een vergroting van 50x goed zichtbaar is onder de microscoop.
Vaak worden kieuwwormen en huidwormen door elkaar gehaald en dat kan een pijnlijke fout zijn, vooral wanneer er sprake is van kieuwwormen. Waar huidwormen namelijk levendbarend zijn, leggen kieuwwormen eitjes. Dat betekent dat er tegen kieuwwormen twee tot drie keer behandeld moet worden, terwijl bij huidwormen één behandeling voldoende is. Bij een watertemperatuur van 23 graden duurt het drie a vier dagen voordat de eitjes uitkomen, terwijl het bij bijvoorbeeld 13 graden liefst vier weken kan duren. Larven die net uit het ei zijn gekomen kunnen slechts een paar uur overleven zonder gastheer (lees: onze koi), volwassen wormen houden dat wel een week vol.
Kieuwwormen onderscheiden zich onder de microscoop van huidwormen door de vier oogvlekken, zichtbaar als vier zwarte stipjes (zie foto’s). Een huidworm heeft deze zwarte stipjes niet. Bij kieuwworm wordt bovendien aantasting van de kieuwen zichtbaar in de vorm van witte stipjes of witte draadjes aan de kieuwen. Vaak komt daar ook een zwart/bruinige verkleuring bij kijken.