Chilodonella

De parasiet chilodonella kwam eigenlijk jarenlang niet heel veel voor in koivijvers. Hij werd zo nu en dan wel gevonden, maar dat was dan vaak een uitzondering. Helaas neemt het aantal besmettingen met chilodonella inmiddels elk jaar toe en het is dan ook een belangrijke parasiet om eens verder onder de loep te nemen. Chilodonella ziet er onder de microscoop uit als een boonvormige parasiet met een grijze tot bruinachtige kleur. Chilodonella wordt het best zichtbaar met een vergroting van 400x, maar is voor een getraind oog ook bij een kleinere vergroting al te ontdekken. Bij een vergroting van 400x zijn de trilhaartjes op de rug van de parasiet zichtbaar.

Chilodonella tast in beginsel de huid en kieuwen van een koi aan en zijn het beste te vinden op een afstrijkje van of bij de kieuwen. Het afstrijken van de kieuwen zelf vergt de nodige training. Hiervoor kun je het best een keer een cursus bijwonen van KOI2000, daarbij komt deze manier van afstrijken uitgebreid aan bod. Wanneer chilodonella al op de huid van een koi te vinden is, is de besmetting al een flinke tijd bezig en dient er snel behandeld te worden. Hoewel chilodonella niet de meest dodelijke parasiet is, kunnen vissen er wel ernstig door verzwakt raken waardoor zij erg vatbaar worden voor andere problemen. Bij te laat ingrijpen zorgt ook chilodonella voor sterfte in de vijver.

Symptomen chilodonella

  • Zichtbare aantasting van de kieuwen
  • Een grijze huidaanslag, vaak tussen de nek en de rugvin van de vis
  • Doffe huid
  • Schuren
  • Springen
  • Stilliggen met geknepen vinnen
  • Happen naar lucht en hangen aan het wateroppervlakte. Bij deze symptomen is er sprake van een ernstige besmetting en moet er snel gehandeld worden om nog kans te maken de vis te redden
  • Doodstil op de bodem liggen. Vaak ben je in dit stadium al te laat en is de vis moeilijk te redden

Behandeling chilodonella

Chilodonella is goed te behandelen op meerdere manieren. Kaliumpermanganaat en een FMC-middel zijn goed te gebruiken om deze parasiet te doden, maar ook een behandeling met zout (7 gram per liter, een week lang) is voldoende om van de chilodonella af te komen. Let met het gebruik van zout wel op dat je zeker weet dat er geen costia aanwezig is in de vijver, want die zijn dol op zout. Ook is het niet mogelijk om andere medicijnen te gebruiken in combinatie met zout. Het voordeel van zout is dan weer dat de bioloog van het filter niet wordt aangetast.