Karperpokken

Zeker beginnende hobbyisten kunnen enorm schrikken wanneer zij karperpokken ontdekken op hun koi. Karperpokken kunnen er vrij heftig uitzien en sommige besmettingen met dit virus kunnen er zelfs voor zorgen dat het lijkt alsof een koi niet lang meer te leven heeft. Gelukkig is dit virus in werkelijkheid behoorlijk onschadelijk en te vergelijken met bijvoorbeeld een koortslip bij een mens. Net als een koortslip komt ook een karperpok voort uit een vorm van het herpesvirus. Het virus is verder niet schadelijk voor de vissen. Wel zie je vaak dat vooral vissen met een verminderde weerstand vatbaar zijn voor karperpokken en dat dit fenomeen vooral voorkomt in de koudere periodes van het jaar. Daarnaast zie je vaak dat karperpokken vanzelf weer verdwijnen naarmate de watertemperatuur stijgt. Ook kan weerstandverhogend voer voor een snellere verdwijning van karperpokken zorgen.

Symptomen karperpokken

Karperpokken zijn vrij eenvoudig te herkennen bij koi. Er zijn troebele vlekjes op de huid zichtbaar, die kunnen uitgroeien tot een soort pukkels/wratten. Soms heeft een koi maar één zo’n pok, maar soms zitten ze ook helemaal onder. Het kan bij de vinnen lijken op schimmel. De witte tot grijze of zelfs gele bultjes voelen zacht aan en zijn gevuld met een soort gel. De koi hebben zelden last van karperpokken en zwemmen gewoon rustig hun rondjes met een normale eetlust. Wanneer de pok zicht op of rond het oog bevindt, kan dit een koi soms wel vervelen.

Behandeling karperpokken

Een behandeling tegen karperpokken is eigenlijk niet noodzakelijk, daar deze bij hogere watertemperaturen en kwalitatief goede voeding vanzelf zullen verdwijnen. Een goede manier om versnel van karperpokken af te komen, is het voeren van een weerstandsvoeder. Hiervan zijn verschillende kwalitatieve merken verkrijgbaar. Ook het toevoegen van extra vitamines en het verwarmen van het vijverwater helpen mee aan het sneller verdwijnen van karperpok. Het is ook mogelijk om de karperpokken weg te snijden, maar laat dit doen door een professional.

Karperpokken zijn voor een groot deel te voorkomen door te zorgen voor een sterke weerstand van de koi. Dit doe je natuurlijk het best het hele jaar door, maar het najaar is een extra cruciale periode. Voer de koi fors (tot waar het filter dit aankan) in het najaar met kwalitatief voer en voorzie extra vitamines in deze periode, zodat de vissen sterk de winter ingaan. Wanneer er in het najaar goed gevoerd wordt en de vissen met een sterke weerstand de winter ingaan, komt er maar weinig karperpok voor.