Buikwaterzucht

Buikwaterzucht is een zeer ernstige en moeilijk te behandelen ziekte, die vaak wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Voor een koi zijn de kieuwen, darm, nieren en huid de belangrijkste organen die voor osmoseregulatie – de afdrijving van overtollig vocht – zorgen. Wanneer een of meerdere van deze organen minder goed functioneert, kan buikwaterzucht ontstaan. Dat wil zeggen dat de koi overtollig water niet meer kwijt kan zichzelf dus in feite gaat opblazen.

Buikwaterzucht is vaak gemakkelijk te herkennen. De koi krijgt uitpuilende ogen en daarnaast gaan alle schubben na de kieuwen openstaan, waardoor de koi op een soort dennenappel gaat lijken. Het enige goede nieuws dat te melden is bij deze zeer dodelijke ziekte, is dat het zelden besmettelijk is. Slechts in 1 procent van de gevallen gaat het om een besmettelijke vorm, die dan doorgaans wordt veroorzaakt door een infectie met vistubercolose. Andere oorzaken zijn de eerder genoemde bacteriële infectie (ook direct de meest voorkomende oorzaak), een virale infectie, een herpesvirus, een tumor en nierfalen, al dan niet door een nierparasiet.

Wanneer er twee vissen in de vijver tegelijk last hebben van buikwaterzucht en dat deze verschijnselen binnen 48 uur van elkaar zijn ontstaan, zet deze dan apart en bel zo snel mogelijk een koidokter.

symptomen buikwaterzucht

  • Uitpuilende ogen
  • Openstaande schubben, waardoor de vis de vorm van een dennenappel aanneemt
  • Verminderde eetlust
  • Steeds minder zwemmen
  • Openstaande schubben beginnen altijd achter de kieuwen. Zodra je dit symptoom ziet, ga dan direct over tot behandeling om de koi een kans op overleving te bieden

behandeling buikwaterzucht

In de meeste gevallen redt de koi het helaas niet, maar gelukkig worden er ook regelmatig wel degelijk koi genezen van buikwaterzucht. De behandeling van buikwaterzucht kan het best gedaan worden door een koidokter, die de juiste anitbiotica met een injectie kan toepassen in combinatie met vochtafdrijvers.

Bij het ontdekken van buikwaterzucht is het hoe dan ook goed om de vis zo snel mogelijk in quarantaine te plaatsen en 7 kilogram zout per 1.000 liter water toe te voegen. Laat de vis hier tien dagen in zwemmen. Het zout helpt de koi om het overtollige vocht af te drijven. Je kunt de vis een handje helpen door deze te verdoven en het vocht uit de schubben te drukken.

Verhoog ondertussen de watertemperatuur langzaam (maximaal 3 graden per dag) richting de 28 graden. Het toedienen en kiezen van de juiste antibiotica mag alleen door een koidokter gebeuren. Iemand zonder medische diploma’s is hier niet toe bevoegd.