Buikwaterzucht is een zeer ernstige en moeilijk te behandelen ziekte, die vaak wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Voor een koi zijn de kieuwen, darm, nieren en huid de belangrijkste organen die voor osmoseregulatie – de afdrijving van overtollig vocht – zorgen. Wanneer een of meerdere van deze organen minder goed functioneert, kan buikwaterzucht ontstaan. Dat wil zeggen dat de koi overtollig water niet meer kwijt kan zichzelf dus in feite gaat opblazen.
Buikwaterzucht is vaak gemakkelijk te herkennen. De koi krijgt uitpuilende ogen en daarnaast gaan alle schubben na de kieuwen openstaan, waardoor de koi op een soort dennenappel gaat lijken. Het enige goede nieuws dat te melden is bij deze zeer dodelijke ziekte, is dat het zelden besmettelijk is. Slechts in 1 procent van de gevallen gaat het om een besmettelijke vorm, die dan doorgaans wordt veroorzaakt door een infectie met vistubercolose. Andere oorzaken zijn de eerder genoemde bacteriële infectie (ook direct de meest voorkomende oorzaak), een virale infectie, een herpesvirus, een tumor en nierfalen, al dan niet door een nierparasiet.
Wanneer er twee vissen in de vijver tegelijk last hebben van buikwaterzucht en dat deze verschijnselen binnen 48 uur van elkaar zijn ontstaan, zet deze dan apart en bel zo snel mogelijk een koidokter.