Uitpuilende ogen

Een verschijnsel dat regelmatig opduikt in koivijvers, zijn uitpuilende ogen of een uitpuilend oog. Dit wordt ook wel exophthalmia genoemd. In 99 procent van de gevallen is die niet besmettelijk, waardoor de behandeling van de vissen die last ervaren in de vijver plaats kan vinden. In veel van de gevallen komen uitpuilende ogen voor door een gebrekkige waterkwaliteit. Ook kan het gebeuren dat een koi te maken krijgt met uitpuilende ogen door bijvoorbeeld een virus, een bacteriële infectie, een hoge bloeddruk, ontstoken wonden en een gebrek aan vitamine A en E in de voeding. Uitpuilende ogen komen bovendien voor bij vissen met buikwaterzucht, een ernstige ziekte die op deze website eveneens wordt beschreven onder kopje ‘Visziektes’.

Symptomen uitpuilende ogen

  • Een of twee uitpuilende ogen

behandeling uitpuilende ogen

Het behandelen van een koi met uitpuilende ogen is complex, omdat er allereerst gezocht moet worden naar de oorzaak van het probleem. Begin daarom altijd met het uitgebreid testen van alle waterwaardes en zorgt dat deze zo snel mogelijk worden verbeterd wanneer er iets aan schort.

Wanneer de waterwaardes goed zijn, moet er verder worden gezocht naar de oorzaak. Kijk bijvoorbeeld eens naar je voeding. Gebruik je wel voeding van een goede kwaliteit, met goede voedingstoffen en vitamines? Zo niet, stap dan per direct over naar een beter voer. KOI2000 kan je hier altijd geheel vrijblijvend over voorlichten.

Als het niet aan de waterkwaliteit of het voer ligt, dient er een koidokter ingeschakeld te worden. Deze kan oogdruppels of ooginjecties voorschrijven om een bacterieel probleem te verhelpen. Ook wordt er vaak voor gekozen om de vijver te desinfecteren met een daarvoor geschikt middel. Denk daarbij aan bijvoorbeeld Halamid D of Virkon S. Doe dit echter pas als duidelijk is geworden dat er inderdaad sprake is van een bacterieel probleem in de vijver. Dat probleem kan alleen vastgesteld worden door het water op bacteriën te laten testen of door een swab van een vis te nemen en deze door een lab te laten onderzoeken. Ben je niet bekend met een adres waar dat mogelijk is, neem dan zo snel mogelijk contact op met KOI2000 en wij zullen jou de juiste contactgegevens voor een betrouwbaar adres verschaffen.