Een probleem dat regelmatig voorkomt bij koi, is een aandoening aan de zwemblaas. De zwemblaas van een koi bestaat uit twee kamers, gevuld met lucht. De zwemblaas zorgt ervoor dat de koi zelf kan bepalen of deze bovenin het water of juist dieper zwemt. De koi reguleert zelf hoeveel lucht er wordt opgenomen in de kamers.
Een probleem met de zwemblaas kan vele oorzaken hebben, maar is vaak secundair. Dat wil zeggen dat er sprake is van bijvoorbeeld een tumor, constipatie of buikwaterzucht en dat zo’n probleem zorgt voor een probleem met de zwemblaas. Toch is het gevoelige orgaan ook vaak op andere wijze aangetast wanneer een zwemblaas-probleem wordt ontdekt. Denk daarbij aan een verstopping in het verbindingsbuisje tussen de darm en de zwemblaas, een infectie, parasieten, een virus of hevige temperatuurschommelingen. Ook komt het voor dat de zwemblaas scheurt als een vis onverhoopt uit de vijver is gesprongen.
Je hebt eigenlijk twee soorten zwemblaas-problemen. Bij de ene is er sprake van te weinig lucht in de zwemblaas en bij de andere van te veel vocht in de zwemblaas. Beide problemen geven grotendeels dezelfde symptomen. Bij een teveel aan vocht kan de koi een opgezwollen buik krijgen.