Kwekers Niigata

Sekiguchi Koi Farm (foto: Rob de Vos, Japan Koiservice)

In dit artikel bespreken wij kort alle kwekers uit het Niigata-gebied in Japan. We benoemen behalve de naam van de koi farm ook de variëteiten waar de kweker in gespecialiseerd is, geven een beoordeling op het gebied van kwaliteit én een beoordeling op het gebied van prijs/kwaliteit (1/5 is duur, 5/5 is goed betaalbaar kijkend naar het gemiddelde in Japan en rekening houdende met de kwaliteit van de koi farm). Die beoordelingen geven we na uitvoerig contact hierover met mensen die continu in Japan aanwezig zijn om koi te kopen en te verhandelen en de kwekers dus op hun duimpje kennen.

Aoki koi farm (aokiya)

Specialiteit: metallic koi, goshiki, kikokuryu
Kwaliteit: 3,5/5
Prijs/kwaliteit: 2,5/5

Bij Aoki Koi Farm zijn metallic koi van zeer hoge kwaliteit te vinden. Deze koifarm focust zich echt op de metallic koi en is daarin een van de beste van heel Japan. Haruo Aoki is de eigenaar van de kwekerij en zit al ruim 35 jaar in het vak. Het werk voelt voor hem nog steeds als een hobby, maar wel een goedbetaalde hobby. Aoki is niet goedkoop, maar je vindt er wel koi die je bijna nergens anders vindt in die kwaliteit.

Koifarm Aoki (foto: Rob de Vos, Japan Koi Service)

Aoki masaki koi farm

Specialiteit: asagi, shusui, goshiki, kujaku
Kwaliteit: 3,5/5
Prijs/kwaliteit: 4/5

Een wat kleinere koifarm, maar dat wil zeker niet zeggen dat je deze bij een bezoek aan Japan moet overslaan. Aoki Masaki Koi Farm kweekt veel variëteiten, maar staat vooral bekend om de hierboven genoemde koi. Deze zijn vaak van een uitmuntende kwaliteit en bovendien goed betaalbaar. Op zoek naar een buitenkansje? Ga hier dan zeker langs.

Abe koi farm

Specialiteit: goshiki, sanke, showa, kohaku, kujaku
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Abe Koi Farm is zeker niet de grootste kweker in Niigata, maar produceert wel prachtige vissen. Mr. Abe is altijd vriendelijk en staat iedereen met een lach te woord. Schrik niet als het licht uitvalt in de farm, dat gebeurt wel vaker. Zoals alles bij Abe Koi Farm vaak net even anders gaat. De farm ziet er anders uit, de verkoopbakken ook en het is net even wat vrijblijvender. Met name zijn goshiki zijn fantastisch.

choguru koi farm

Specialiteit: platinum ogon, tamasaba
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Een van de grootste pechvogels van Niigata. Choguru Koi Farm is al meerdere keren het slachtoffer geworden van een KHV-uitbraak, waarbij al zijn vissen geruimd moesten worden. Dat hakte er dusdanig in, dat Choguru zelfs een tijdje stopte met het kweken van koi. Inmiddels is hij toch weer opgestart, maar pas vanaf 2021 mogen zijn vissen weer de grens over. De platinum ogon van Choguru staan wereldwijd bekend om de enorme zuiverheid.

Conias koi farm

Specialiteit: doitsu kohaku, doitsu sanke, doitsu showa, kohaku, sanke, showa, ochiba, goshiki, kujaku
Kwaliteit: 3,5/5
Prijs/kwaliteit: 2,5/5

Kweker Hiroi Conyasu zit met zijn farm in Isawa en runt de kwekerij samen met zijn twee zoons en vrouw. Conias kweekt heel veel variëteiten, maar staat desondanks bekend om de hoge kwaliteit. helaas hoort daar ook een behoorlijk prijskaartje bij. Met een productie van ruim 40.000 koi per jaar is Conias een grote koi farm te noemen.

dainichi koi farm

Specialiteit: showa, kohaku
Kwaliteit: 4,5/5
Prijs/kwaliteit: 2/5

Een van de allerbeste kwekers ter wereld. De naam Dainichi zorgt binnen de koiwereld overal voor ontzag en dat is terecht. De kwaliteit die rondzwemt op de farm is adembenemend te noemen. Dainichi staat aan de basis van meerdere bloedlijnen en heeft ruim 300.000m2 aan mudponds. In 2004 ging het helemaal mis tijdens een zware aardbeving, maar Dainichi knokte zich terug en heeft met elf koihuizen en 160 mudponds een van de grootste en beste farms van Japan. Meervoudig winnaar van grote prijzen.

hasegawa koi farm

Specialiteit: kohaku
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

In Ojiya vinden we Hasegawa Koi Farm van kweker Mitsuo Hasegawa. Hij is niet alleen kweker, maar ook bouwvakker en heeft een groot deel van de koihuizen in Niigata gebouwd. Het is niet de bekendste kweker en dat wil hij ook niet zijn, maar als je op zoek bent naar geweldige kohaku is dit een adres dat je moet bezoeken. De speciale Hasegawa kohaku komen voort uit een kweek uit de Manzo- en de Tomoin-bloedlijn en behoren tot de beste van Japan. Je kunt hier ook showa en cream ogon vinden.

hirasawa koi farm (marusei)

Specialiteit: 75 procent van alle variëteiten
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3,5/5

Yoshiyuki Hirasawa is een bekende Japanner geworden en geldt als een van de rijkste en machtigste koikwekers van het land. Met meer dan 250 mudponds weet hij zelf vaak niet eens wat hij precies allemaal heeft zwemmen. Bij Hirasawa vind je alle variëteiten terug in alle maten en kwaliteiten. Het is een totale misvatting dat de kwaliteit bij Hirasawa minder goed is. Zelfs zijn gosanke zijn regelmatig in de prijzen gevallen en je vindt hier nog jumbo koi voor een haalbare prijs. Hirasawa is een must om te bezoeken voor elke Japan-ganger, want je kijkt op deze gigantische farm je ogen uit en vindt eigenlijk altijd wel wat je zoekt. Bovendien is het er ook nog erg gastvrij.

hirashin koi farm

Specialiteit: chagoi, yamabuki, hi utsuri
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Het is een heel karwei om Hirashin Koi Farm te bezoeken, maar absoluut de moeite waard. De kwekerij ligt hoog in de bergen van Matto en wordt elke winter geteisterd door wel twee meter sneeuw. De koi farm komt uit 1959 en is daarmee relatief nieuw voor Niigata-begrippen. De kwaliteit van Hirashin is uitstekend en je kunt er zeldzame pareltjes zoals een cha utsuri vinden. De koi van Hirashin pieken vaak vroeg, al op 4-jarige leeftijd, en dat is een van de dingen waar hij om bekendstaat.

Oya (foto: Rob de Vos, Japan Koiservice)

Hoshikin koi farm

Specialiteit: showa, kohaku
Kwaliteit: 4/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Met het oprichtingsjaar 1984 is Hoshikin Koi Farm een redelijk nieuw gezicht binnen de koiwereld. In 1998 werd de farm wereldberoemd door op de belangrijkste koishow van Japan de Grand Champion te winnen met een fabelachtige kohaku. De kohaku van Hoshikin zijn alom bekend en worden vaak erg groot. Tosai tikken regelmatig de 35 centimeter aan en de potentie blijkt meer dan eens boven de 90 centimeter te liggen. Ook de sneeuwwitte huid doet koiliefhebbers kwijlen. Hoshikin staat er bovendien om bekend dat zijn koi wel tegen een stootje kunnen.

hosokai koi farm

Specialiteit: asagi, goshiki, kujaku, shiro utsuri
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Ook Hosokai Koi Farm bestaat nog niet zo lang, een kleine 35 jaar inmiddels en wordt gerund door vader Hosokai en zijn twee zoons. Op zoek naar een goede asagi of goshiki? Dan moet je hier zeker even langs. Ook verschillende andere variëteiten van prima kwaliteit zijn te vinden bij Hosokai.

ikarashi ozumi koi farm

Specialiteit: metallic koi, goshiki, kikokuryu, kujaku
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Een zeer bekende naam en dat is niet voor niets, want Ikarashi heeft allang bewezen dat hij geweldige kwaliteit koi kweekt. Zijn prijzenkast puilt inmiddels uit. Zoon Toshinobu runt de farm tegenwoordig, die zijn vader in 1963 is begonnen. Met 80 mudponds is het niet de grootste kweker, maar dat zegt niets over de kwaliteit. Bovendien is de farm schitterend om te bekijken. Ikarashi heeft een paar jaar geleden een splinternieuw koihuis gebouwd en de schitterende showvijver van 25m3 is een lust voor het oog met koi tot wel een meter lang.

isa koi farm

Specialiteit: showa
Kwaliteit: 4,5/5
Prijs/kwaliteit: 2,5/5

De showa van Isa zijn wereldberoemd en hij hoort zonder enige twijfel bij de beste kwekers van Japan op het gebied van kwaliteit. Zoon Mutsunori-san heeft de dagelijkse leiding overgenomen van zijn vader Hajime-san en dat is geen seconde ten koste gegaan van de kwaliteit. Een nadeel? Het prijskaartje. Toch moet je hier zijn geweest. Een modern koihuis met geweldige vissen. En laat je ook eens verrassend door de kwaliteit van zijn kohaku.

iwashita koi farm

Specialiteit: mix, verandert elk jaar
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Tdashi Iwashita is een vreemde eet in de bijt. Hij heeft zeker tien beroepen uitgeoefend voor hij besloot in de koiwereld te stappen en is nu vooral enorm bezig met vernieuwing. Iwashita vindt het geweldige om nieuwe variëteiten te kweken, want hem is gelukt met de inmiddels bekende ginrin asagi en ginrin shiro utsuri. Het enorme koihuis biedt meer dan 80 variëteiten aan en de kwaliteit is uitstekend te noemen. Een must visit voor als je in Niigata bent.

izumiya koi farm

Specialiteit: yamabuki, goromo, kohaku, sanke, showa
Kwaliteit: 3,5/5
Prijs/kwaliteit: 2,5/5

Bij Izumiya Koi Farm van kweker Senichi Mano vind je behoorlijk wat variëteiten terug. Anders dan bij andere kwekers word je hier wellicht niet direct betoverd, maar heb je wat meer tijd nodig om de kwaliteit te herkennen. De huidkwaliteit en kleur op de vissen is namelijk ongekend goed. Dat is ook waar het Senichi Mano om te doen is. Waar veel kwekers selecteren op een aanlokkelijk patroon, selecteert hij op pure kwaliteit. De koi van Izumiya Koi Farm staan er bovendien om bekend dat ze ook op latere leeftijd hun kwaliteit behouden.

kaneko koi farm

Specialiteit: kujaku, shiro utsuri
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Kaneko Koi Farm bestaat al sinds 1961 en maakt tegenwoordig deel uit van NND, een samengang van een aantal kwekers. Waar veel kwekers zich toch focussen op gosanke, is dat bij Kaneko totaal anders. Yasuaki Kaneko, zoon van oprichter Komei Kaneko, heeft de dagelijkse leiding en produceert fantastische shiro utsuri en kujaku. Daarnaast zijn koi uit de kawarimono-groep te vinden.

kanezo koi farm

Specialiteit: showa, ochiba, shiro utsuri
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Deze koi farm staat aan de basis van de Kobayashi Showa-bloedlijn, een bloedlijn die bekendstaat om het zuivere rood, lakzwarte sumi en spierwitte shiroji. Zijn showa zijn dan ook het uithangbord voor kweker Tadashi Kobayashi, zoon van oprichter Kaneichi Kobayashi. Toch zijn ook de ochiba en shiro utsuri van goede kwaliteit.

kanno koi farm

Specialiteit: goshiki, sanke, showa, kohaku, kikusui
Kwaliteit: 3,5/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Bij Kanno Koi Farm vind je veel koi die afstammen uit de Matsunosuke-bloedlijn. Het is bepaald niet de grootste farm van Niigata, maar de kwaliteit is uitstekend. Kweker Hiroshi Hirasawa kweekt behoorlijk veel variëteiten en is continu bezig met vernieuwing, wat in het traditionele Japan zeker geen gemeengoed is.

Kanno Koi Farm (foto: Rob de Vos, Japan Koiservice)

kase (koshiji) koi farm

Specialiteit: metallic koi, showa, shiro utsuri
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Kase Koi Farm werkt nauw samen met Aoki Koi Farm. De kwekers zijn goed bevriend en deelden vroeger zelfs koihuizen, ouderdieren en mudponds. In 1969 scheidde Kase zich af om zich zo volledig op koi te gaan richten. Kase staat net als Aoki bekend om goede kwaliteit metallic koi. Er worden op deze koi farm zo’n 20.000 koi per jaar geproduceerd in 50 mudponds.

Kase Koi Farm (foto: Rob de Vos, Japan Koiservice)

kataoka (oya) koi farm

Specialiteit: sanke, kohaku, asagi
Kwaliteit: 3,5/5
Prijs/kwaliteit: 2/5

Kataoka Koi Farm heet eigenlijk Oya Koi Farm, maar wordt steeds vaker gewoon Kataoka genoemd naar de kweker Tetsutaro Kataoka.  De farm bestaat uit meerdere grote koihuizen en staat bekend om de sanke, die van internationale kwaliteit zijn. Daar is de prijs overigens ook wel vaak naar… Vooral het zwart (sumi) is van uitmuntende kwaliteit.

katsumi nnbc koi farm

Specialiteit: metallic koi, goshiki, kikokuryu
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Katsumi Koi Farm staat bekend om de enorme keuze die hij te koop heeft. De metallic koi zijn van uitstekende kwaliteit en vaak ook voor een goede prijs verkrijgbaar. Europa is voor Katsumi de grootste afzetmarkt, ook omdat hij aan dealers vaak goede kortingen geeft wanneer zij grote aantallen koi inkopen.

kawakami koi farm

Specialiteit: goshiki, shusui, kumonryu
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Kawakami Koi Farm is een begrip in Niigata en werd al in 1920 opgericht. Het is een van de eerste koi farms die besloot koi aan het buitenland te gaan verkopen. Het eigen distributiekanaal werd jarenlang, en nog steeds, door verschillende andere farms gebruikt om koi te verschepen. De kwaliteit is wisselend, maar over het algemeen goed. Dat geldt ook voor de prijzen.

kobayashi koi farm

Specialiteit: shiro utsuri, showa
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Relatief is Kobayashi Koi Farm een wat kleinere farm in Uonuma met een totaaloppervlakte van ongeveer 30.000m2. Toch is het absoluut de moeite waard om hier een kijkje te nemen. De shiro utsuri behoren tot de beste van Niigata en ook de showa zijn zeer de moeite waard. Bovendien kan je bij Kobayashi Koi Farm vaak nog rustig naar de koi kijken, zonder dat het koihuis wordt overspoeld met andere koihunters.

koda koi farm

Specialiteit: ochiba, hariwake, goshiki
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Kweker Hoshino Masato oogt alsof hij net uit een opname van The Karate Kid is weggelopen, maar kweekt in Nagaoka prachtige vissen. De focus bij Koda Koi Farm ligt niet op gosanke, maar juist op andere koi. De ochiba van Koda hebben internationaal al vele prijzen gewonnen en dat geldt ook voor zijn goshiki.

mano koi farm

Specialiteit: kohaku, shuisui, kin showa, kujaku
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Een heel traditionele koi farm die een bezoekje absoluut waard is. In 1982 won hij de Grand Champion op de All Japan Koi Show en nog altijd is de kwaliteit bij Mano Koi Farm uitstekend. Alles gaat hier bovendien nog op nagenoeg exact dezelfde wijze als 60 jaar geleden.

maruboshi koi farm

Specialiteit: kohaku
Kwaliteit: 4/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Een relatief kleine koi farm, maar Maruboshi Koi Farm is wel een van de best bewaarde geheimen van Niigata. Heel veel dealers slaan deze kweker onterecht over, want als je op zoek bent naar een topkwaliteit kohaku voor een betaalbare prijs is dit het adres waar je geweest moet zijn. Ze zijn niet alleen prachtig, maar worden vaak ook nog eens bijzonder groot.

Marudo koi farm

Specialiteit: eenkleurigen, sanke, kohaku, alle ogon-variëteiten
Kwaliteit: 3,5/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Kweker Hirashi Hirasawa werd opgeleid bij Dainichi en geldt inmiddels als een van de beste kwekers van Japan. Zijn sanke en kohaku zijn geweldig, maar ook de eenkleurigen zijn fantastisch. Daarbij slaagt deze koi farm er keer op keer in om vissen groter dan een meter te produceren. Een must om gezien te hebben bij een bezoek aan Niigata.

Kanno (foto: Rob de Vos, Japan Koiservice)

maruhide koi farm

Specialiteit: doitsu kohaku, doitsu sanke, doitsu showa, kohaku, showa
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Bij Hidemasa San spat de ambitie er echt van af. De kweker van Maruhide Koi Farm werkt niet alleen op zijn eigen farm, maar ook bij Isa om in alles nóg beter te worden. Maruhide Koi Farm focust zich op de kweek van doitsu gosanke en heeft daar al verschillende serieuze prijzen mee in de wacht gesleept. Nu al geldt Maruhide Koi Farm als een van de beste doitsu gosanke-kwekers van Japan.

maruhiro koi farm

Specialiteit: 75 procent van alle variëteiten
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Het aanbod bij Maruhiro Koi Farm is gigantisch en zijn ronde showvijver is wereldberoemd bij koiliefhebbers. In die showvijver, die altijd veel bekijks trekt, zwemmen zijn allerbeste vissen hun rondjes en kijk je je ogen werkelijk uit. De gastvrijheid bij Maruhiro is ook bekend, je hoeft maar binnen te lopen of de lachende gezichten kijken je tegemoet en bieden je een kop thee aan. Bij Maruhiro zijn gigantisch veel variëteiten te vinden, maar als je dan toch wat specialiteiten moet opnoemen kom je terecht bij zijn chagoi, soragoi, ochiba en ki utsuri. Dat wil echter niet zeggen dat je bij Maruhiro niet kunt slagen voor fantastische gosanke, want ook die zwemmen er in prima kwaliteit rond.

marusho koi farm

Specialiteit: goromo, kujaku, kohaku, shiro utsuri
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Een van de kwekers die is samengegaan in NND. Bij Marusho vind je uitstekende kwaliteit voor een alleraardigste prijs. De meeste vissen komen uit de bloedlijnen van Dainichi en Sakai Fish Farm, waardoor kwaliteit nagenoeg verzekerd is. De shiro utsuri van Marusho staan erom bekend dat ze gigantisch groot kunnen worden, 90+!

maruyama koi farm

Specialiteit: sanke, showa, kohaku
Kwaliteit: 4/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

In Isawa is een bezoekje aan Maruyama Koi Farm absoluut de moeite waard. De kohaku van Maruyama heeft menigeen al eens gezien bij zijn plaatselijke dealer. Deze zijn van zéér hoge kwaliteit en bovendien verkrijgbaar voor prijzen die elders vaak fors hoger liggen. Maruyama werd wereldberoemd door de ontwikkeling van het zeer hoogwaardige Kagura beni, een prachtige rode kleur op zijn koi. Ook de sanke en showa zijn zeer goed.

marusaka koi farm

Specialiteit: metallic koi, midorigoi
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

De midorigoi is gewild, maar moeilijk te vinden. Zoek je een goed exemplaar? Ga dan eens kijken bij Marusaka Koi Farm, een echt familiebedrijf dat bovendien ook geweldige metallic koi zoals kikusui, kujaku en kin ki utsuri kweekt. Teruo Hiroi, de vader, leidt het bedrijf nog altijd en doet dat samen met zijn zoon Teruyuki. Het is niet de grootste koi farm, maar absoluut een bezoekje waard als je een echte special wil scoren.

marushin koi farm

Specialiteit: doitsu showa, goshiki, goromo, tamasaba
Kwaliteit: 3,5/5
Prijs/kwaliteit: 2,5/5

Geen heel bekende kweker in Europa, maar toch wel degelijk een koi farm waar je goed kunt slagen, zeker als je op zoek bent naar iets speciaals. Marushin Koi Farm heeft bijvoorbeeld prachtige tamasaba en geweldige goromo. Helaas is daar het prijskaartje ook wel naar.

maruyju koi farm

Specialiteit: metallic koi, goshiki, kikokuryu
Kwaliteit: 3,5/5
Prijs/kwaliteit: 2,5/5

Maruyju Koi Farm is de laatste jaren in opkomst in Nederland en heeft Nederland ook als belangrijkste afzetgebied. Shigeyoshi Tanaka is een van de weinige kwekers die specifiek tancho kohaku kweekt en daar ook goede resultaten mee behaald. De prijzen bij Maruyju liggen ten opzichte van de kwaliteit wel vaak (te) hoog, maar als je op zoek bent naar een prachtige tancho kohaku is dit het adres om een kijkje te nemen, zeker nu hij een splinternieuw en ultramodern koihuis heeft gebouwd. Een ander voordeel is dat deze kweker uitstekend Engels spreekt en dat is vrij zeldzaam in Niigata. Nog maar een paar jaar geleden werd Maruyju Koi Farm getroffen door een KHV-uitbraak.

Sekiguchi (foto: Rob de Vos, Japan Koiservice)

minuma (wada) koi farm

Specialiteit: goshiki
Kwaliteit: 4/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Minuma Koi Farm hoort zonder twijfel bij de drie beste goshikikwekers van Japan. De kwaliteit van de goshiki van Minuma is werkelijk waar om je vingers bij af te likken en dan zijn ze ook nog eens betaalbaar. De farm begon ooit als distribiteur van koi naar het buitenland, maar besloot uiteindelijk zelf ook te gaan kweken. De goshiki en ginrin goshiki van Minuma, dat wordt geleid door de Wada-broers, hebben wereldwijd al honderden prijzen gepakt op de verschillende koishows. Vooral het zeer sterke beni (rood) wordt geprezen.

miyatora koi farm

Specialiteit: kujaku, doitsu kujaku, kohaku, sanke, showa, shusui
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Deze ruim tachtig jaar oude koi farm is een begrip in Niigata, ook omdat er regelmatig nieuwe variëteiten worden gekweekt. Denk daarbij aan de shunran, een soort nieuwe goshiki, en de kin ki utsuri. Alle vissen van Miyatora komen voort uit de Sensuke-bloedlijn. Daarmee ben je bij Miyatora verzekerd van koi die een sneeuwwitte huid krijgen in combinatie met een volle body. Een ander voordeel is dat er zeer veel variëteiten te vinden zijn op de farm, die inclusief mudponds zo’n 40.000m2 groot is.

miyaishi koi farm

Specialiteit: kin showa, kohaku, showa, sanke, goshiki, shusui
Kwaliteit: 2,5/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Kweker Tokuzo Miyaishi, opvolger van zijn vader Ishitaro, runt de farm samen met zijn zoon Kentaro. Deze relatief kleine koi farm heeft in het verleden enkele prijzen gewonnen met kin showa en andere metallic koi. Ben je op zoek naar iets speciaals, kan je hier altijd eens gaan kijken.

murata koi farm

Specialiteit: kohaku
Kwaliteit: 4/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Murata Koi Farm is beroemd om zijn kohaku en ligt net even buiten de grote drukte van Niigata. De kohaku die eigenaar Sinji Murata kweekt zijn van een verbluffende kwaliteit en winnen bijna jaarlijks grote prijzen. Dit is echt een plek die je bezocht moet hebben, zeker omdat je hier vaak voor een relatief goede prijs een kohaku kan kopen van een kwaliteit waar je elders misschien wel het dubbele betaalt. Desondanks is Murata niet heel bekend in Nederland en dat is eigenlijk volledig onterecht.

nogami koi farm

Specialiteit: kohaku
Kwaliteit: 4/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Waar Nogami Koi Farm voor de verschrikkelijke aardbeving in 2004 vooral bekendstond om zijn sanke en showa, richt de farm zich nu op kohaku. De kohaku van kweker Nogami Hisato, die het vak leerde bij Dainichi, zijn van een zeer hoge kwaliteit. Deze kweker richt zich dan ook vooral op het kweken van koi uit het allerhoogste segment, verwacht hier geen box te kunnen kopen met twintig redelijke vissen. Alleen de beste koi worden verkocht. Benieuwd naar het uithangbord van deze farm? Google eens op ‘yondan kohaku pandora’, die ooit de Rinyukai All Japan Nishikigoi Show won in Tokyo.

nishikigoi niigata direct ltd. (NND)

Specialiteit: sanke, showa, kohaku, shiro utsuri
Kwaliteit: 3,5/5
Prijs/kwaliteit: 3,5/5

NND bestaat eigenlijk uit drie kwekers: Marusho, Oomo en Kobayashi. Deze kwekers hebben de handen ineengeslagen om zo gezamenlijk sterker te kunnen zijn. Zij delen de koihuizen, mudponds en het materiaal en besparen op die manier geld, waardoor ze meer koi kunnen kweken voor een betere prijs. De kwaliteit bij NND lijkt met het jaar beter te worden en het grote voordeel van dit bedrijf is dat je er voor relatief goede prijzen heel goed kunt slagen. Een must visit dus in Niigata.

nagoshi koi farm

Specialiteit: sanke, showa kohaku, asagi, shiro utsuri, yamabuki
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3,5/5

Steeds vaker zie je vissen van Nagoshi bij Nederlandse dealers en dat is een compliment, want deze koi farm ligt op twee uur rijden van Niigata. Dat dealers toch de moeite nemen om Nagoshi Koi Farm te bezoeken, is niet zo gek. De prijzen liggen hier gemiddeld lager dan bij andere farms, terwijl de kwaliteit uitstekend is. Nagoshi werkt veel samen met Matsue en Okawa uit het zuiden van Japan en dat werpt zijn vruchten af. De shiro utsuri van Nagoshi komen bijvoorbeeld uit de Omosako-bloedlijn en zijn fantastisch. Zijn asagi zijn eveneens van zeer hoge kwaliteit en zijn gosanke zijn uitstekend.

narita

Specialiteit: alles, narita is geen kweker maar een koimakelaar
Kwaliteit: 4,5/5
Prijs/kwaliteit: 2,5/5

Narita wordt in Japan regelmatig de machtigste man binnen de koiwereld genoemd. Hij kweekt zelf geen koi, maar heeft een dusdanig goede kijk op kwaliteit van koi dat kwekers hem soms uitnodigen om te helpen met het zoeken van de allerbeste vissen uit een bepaalde kweek. Narita werkt samen met meer dan 50 koi farms in Japan en koopt daar de in zijn ogen allerbeste vissen op. Hij heeft altijd zo’n 30.000 koi op voorraad en deze zijn van een verbluffende kwaliteit, met een bijbehorend prijskaartje. Je kunt Narita nog het beste kwalificeren als een soort koimakelaar in het allerhoogste segment.

oofuchi koi farm

Specialiteit: vooral mixen
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3,5/5

Een bezoek aan Oofuchi Koi Farm mag gewoon niet ontbreken tijdens een bezoek aan Niigata, omdat dit een van de mooist gelegen farms is van Japan. Tegen de heuvels met overal waar je kijkt prachtige mudponds tegen een groene achtergrond. De broers Hideyaki en Munehiro Oofuchi hebben het wat dat betreft goed voor elkaar. De shusui van Oofuchi zijn van een zeer hoge kwaliteit, maar het is vanwege de grote hoeveelheid variëteiten sowieso de moeite om hier eens te kijken. Let wel op dat je ondertussen niet over een berg oesterschelpen struikelt, want daar zijn ze bij Oofuchi nogal van. Vele duizenden kilo’s schelpen houden de KH-waarde van het zachte Japanse water op peil.

otsuka koi farm

Specialiteit: asagi, aka matsuba, ki utsuri
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Otsuka Koi Farm geldt in Japan als een van de specialisten op het gebied van het kweken van asagi en bestaat al sinds 1962. Daarbij staat Otsuka aan de basis van het ontwikkelen van de goshiki showa en de goshiki sanke, die al meerdere prijzen gewonnen hebben. Er zijn op deze farm heel wat variëteiten de moeite waard om eens goed te bekijken en bovendien staan de koi van Otsuka Koi Farm, dat wordt gerund door Yoshikazu Otsuka, erom bekend dat ze erg sterk zijn en wel een stootje kunnen hebben.

Oya Koi Farm (foto: Rob de Vos, Japan Koiservice)

yamamatsu koi farm

Specialiteit: kohaku, sanke, showa, ginrin kohaku, ginrin sanke, ginrin showa, kujaku
Kwaliteit: 3,5/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Yamamatsu Koi Farm wordt gerund door een van de beroemde Sakai-broers, Toshiyuki Sakai. Waar Sakai Fish Farm (SFF) in het zuiden van Japan bekendstaat als een van de allerbeste kwekers, geldt dat voor Yamamatsu in Niigata. De beroemde Matsunosuke-bloedlijn is ontwikkelend door Yamamatsu Koi Farm en de kohaku, sanke en showa van Yamamatsu zijn van een verbluffende kwaliteit. Én een stukje beter te betalen dan die van Sakai Fish Farm bovendien.

sakazume koi farm

Specialiteit: goromo
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Sakazume Koi Farm geldt als een echte goromo-kweker en daar zijn er niet veel van in Japan. De goromo van Sakazume zijn zeer goed van kwaliteit, maar heel wisselend qua prijs. Het ene jaar zijn ze bijna onbetaalbaar, het jaar erna ineens vrij voordelig. Waar het aan ligt? Niemand die het weet… Ook de asagi, shiro utsuri en yamabuki van Sakazume zijn de moeite waard, al draait het vooral om de goromo.

Saito koi farm

Specialiteit: kohaku, showa, kujaku
Kwaliteit: 3,5/5
Prijs/kwaliteit: 4/5

Een onbekende naam voor velen, maar echt een aanrader om te bezoeken. Saito Koi Farm kweekt fantastische kohaku, showa en kujaku. De huidkwaliteit is vaak subliem en de body imponerend. Een groot voordeel van Saito is bovendien dat je hier nog zeer goede kwaliteit vissen kunt kopen voor zeer aantrekkelijke prijzen.

sekiguchi koi farm

Specialiteit: showa
Kwaliteit: 3,5/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

De meest wat meer ervaren koihobbyisten kennen Sekiguchi Koi Farm wel. Masayuki Sekiguchi, kleinzoon van oprichter Kosuke Sekiguchi, kweekt werkelijk fabelachtig goede showa die al vele grote prijzen hebben gewonnen. De showa komen voort uit ouderdieren van Izumiya en Kanezo en staan erom bekend een uitstekend kohaku-patroon te hebben. Het sumi komt vaak pas wat later echt goed door, waardoor het selecteren van jonge koi wel een lastige opgave is bij Sekiguchi. Let hierbij vooral op het kohaku-patroon, de huidkwaliteit en de body. Het sumi komt doorgaans vanzelf wel goed. Omdat Sekiguchi Koi Farm niet zo groot is, is het niet altijd mogelijk om hier vissen te selecteren. Als dat wel kan, mag je een bezoek niet overslaan.

Sekiguchi Koi Farm (foto: Rob de Vos, Japan Koiservice)

shinoda koi farm

Specialiteit: hi utsuri, doitsu kohaku, doitsu sanke, doitsu showa, ginrin showa
Kwaliteit: 3,5/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Shinoda Koi Farm is een gigantisch grote farm met een oppervlakte van zo’n 80.000m2, inclusief mudponds. Er zijn hier heel veel variëteiten van een zeer goede kwaliteit te koop voor een schappelijke prijs. Vaak denken mensen dat Shinoda alleen bekendstaat om de hi utsuri die vaak groter worden dan een meter, maar dat is een misvatting. Zijn hi utsuri zijn van een ongekende kwaliteit, maar ook de andere variëteiten zijn zeer de moeite waard. Zeker ook op het gebied van doitsu en ginrin koi hoort Shinoda Koi Farm zonder twijfel bij de top van Niigata.

shintaro koi farm

Specialiteit: sanke
Kwaliteit: 3,5/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Kweker Masaru Saito heeft de bijnaam ‘The Maker of Dreams’ en dat is niet voor niets. Hij houdt een zeer hoge standaard aan wat betreft zijn kweek en houdt alleen de allerbeste koi om te verkopen. De sanke van Shintaro zijn een aanwinst voor elke vijver en komen voort uit de Matsunosuke-bloedlijn van Sakai, waarmee Saito goed bevriend is. Shintaro is niet de grootste koi farm, maar wel eentje met zeer hoge kwaliteit koi.

suda koi farm

Specialiteit: butterfly koi (vlinderkoi, longfin)
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Suda Koi Farm is een van de weinige farms in Niigata die grote hoeveelheden longfin koi produceert. Ben jij dus op zoek naar zo’n stijlvolle vlinderkoi, dan moet je bij Suda geweest zijn. Niet getreurd als je geen fan bent van longfin koi, want er zijn wel degelijk ook ‘normale’ koi te koop van een prima kwaliteit. Denk daarbij aan showa, kin showa en yamabuki. Nog een voordeel aan Suda Koi Farm: de vissen worden vaak gigantisch groot.

suzuki koi farm

Specialiteit: doitsu kohaku, doitsu sanke, doitsu showa, goromo
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Suzuki Koi Farm heet officieel Suzujyu Koi Farm, maar zo noemt bijna niemand deze kwekerij in Ojiya. Hoewel de farm beschikt over gigantisch grote mudponds, worden er relatief weinig vissen gekweekt waardoor het vaak lastig is om een goed exemplaar te bemachtigen. Lukt je dat wel, dan heb je vaak ook meteen een bijzondere vis die je voor het leven zal houden. De doitsu variëteiten van Suzuki zijn beroemd omdat ze in tegenstelling tot bij andere kwekers zelden een hangbuik krijgen. Mooi om te zien is bovendien hoe kweker Shigeo Suzuki omgaat met zijn vissen: zeer liefdevol en met heel veel aandacht.

 

sukuzei koi farm

Specialiteit: goshiki
Kwaliteit: 2,5/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Niet de bekendste kweker in Europa. Sukuzei Koi Farm wordt uitgebaat door Seiji Suzuki, familie dus van de farm hierboven. De goshiki bij deze farm, die voor een groot deel werd vernietigd bij de zware aardbeving in 2004, zijn in groten getale aanwezig en tegenwoordig worden er ook veel showa sanshoku gekweekt. Toch zou je kunnen zeggen dat het niveau na de aardbeving nog niet helemaal is wat het geweest is, maar hopelijk komt daar snel weer verandering in.

takahashi koi farm

Specialiteit: doitsu kohaku, doitsu showa, doitsu sanke, kujaku, showa
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3,5/5

Al sinds 1958 zijn er koi te koop bij Takahashi Koi Farm, dat inmiddels onder leiding staat van Takehisa Takahashi, zoon van oprichter Takehishi Takahashi. Net als veel andere kwekers in Koide Uonoma ligt de focus op het kweken van showa, maar ook andere variëteiten zijn hier te vinden. De kwaliteit van de koi van Takahashi Koi Farm is uitstekend, de prijzen nóg beter. Absoluut gaan kijken hier, want de kans is groot dat je voor een relatief gunstige prijs een geweldige vis vindt.

Aoki (foto: Rob de Vos, Japan Koiservice)

takatatsu koi farm

Specialiteit: kohaku, sanke, showa, mukashi ogon, yamabuki, platinum ogon
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3,5/5

Bij Takatatsu Koi Farm vind je heel veel variëteiten. Soms, door even goed te zoeken en niet meteen op je eerste blik af te gaan, is dit dé plek om een buitenkansje te scoren. De prijzen bij Takatatsu Koi Farm, dat prachtig in de heuvels ligt en daarmee ook een goede plek is om je fototoestel eens los te laten gaan, liggen namelijk relatief laag voor Niigata-begrippen. De oude, maar sfeervolle koi farm is daarmee zonder meer de moeite waard om te bezoeken.

teradomari koi farm

Specialiteit: ginrin kohaku
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

De enige kweker in Niigata die zich vooral focust op het ontwikkelen van briljante ginrin kohaku. Dat kweker Hoshino San daar absoluut in is geslaagd, bewijst zijn Division Champion prijs wel op de All Japan Koi Show in 1998. Deze farm heeft het zogeheten ‘Teradomari-ginrin’ uitgevonden en geperfectioneerd, een prachtige vorm van ginrin dat dik op de vis ligt en ook blijft liggen. Wat bovendien bijzonder is, is dat je hier bijna blind een vis kunt kopen omdat alles wat er zwemt van een zeer goede kwaliteit is.

torazo koi farm

Specialiteit: kohaku, sanke
Kwaliteit: 4/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Nog zo’n begrip in Japan: Torazo Koi Farm. Met het oprichtingsjaar 1917 is dit een van de oudste koi farms ter wereld en alleen om die reden is een bezoek al de moeite waard. Tsuyoshi Kawakami, achterkleinzoon van de oprichter, heeft de dagelijkse leiding in handen en produceert fenomenale kohaku en sanke. De eigen sanke-bloedlijn van Torazo wordt inmiddels door tientallen andere kwekers gebruikt omdat de kwaliteit zo verbluffend goed is. Torazo Koi Farm is bovendien vrij modern qua technieken en sleept de ene na de andere prijs in de wacht.

yagenji koi farm

Specialiteit: karashigoi, shiro utsuri
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

De karashigoi van Yagenji Koi Farm zijn bekend over de hele wereld. Deze gele reuzen gaan met grote regelmaat over de meter heen en hebben een fantastische body, maar vlak ook zeker de shiro utsuri van deze farm niet uit, want ook die zijn van topkwaliteit. De broers Daisuke en Toshinori Yagenji namen de farm in 2002 over van hun vader en kregen twee jaar later te maken met de verwoestende aardbeving, die bijna al hun koihuizen vernietigde. Ruim 11.000 vissen overleefden de ramp niet en pas anderhalf jaar later was alle schade hersteld. Inmiddels geldt Yagenji weer als een absolute topkwekerij met goede kwaliteit vissen. De karashigoi en shiro utsuri springen eruit, maar vlak ook zeker de showa, sanke en kohaku hier niet uit.

yamaguchi koi farm

Specialiteit: kohaku, mukashi ogon, yamabuki, platinum ogon, matsuba
Kwaliteit: 3,5/5
Prijs/kwaliteit: 3,5/5

Op 35 minuten van Ojiya vind je Yamaguchi Koi Farm, opgericht in 1981 en daarmee relatief nieuw. Deze koi farm is om voor ons onduidelijke redenen niet eens zo bekend in Europa. Yamaguchi Koi Farm produceert namelijk koi van een zeer hoge kwaliteit voor vaak heel schappelijke prijzen. Bovendien speelt de farm een grote rol binnen de machtige Shinkokai-club. Tel daar nog eens bij op dat er heel wat variëteiten te vinden zijn en dan kom je maar op één uitkomst uit: hier moet je gewoon een kijkje nemen.

yamaju koi farm

Specialiteit: shusui, ochiba
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3/5

Kweker Hoshino Shigeyuki heeft zeker niet de grootste koi farm van Niigata, maar is het bezoeken toch waard omdat hij variëteiten kweekt die je lang niet overal vindt. Bovendien is de kwaliteit van de vissen erg stabiel. De shusui en ochiba springen er vaak uit, maar je vindt hier bijvoorbeeld ook uitstekende doitsu ochiba, snow asagi en kawarimono.

yamazaki koi farm

Specialiteit: 75 procent van alle variëteiten, butterfly koi (longfin, vlinderkoi)
Kwaliteit: 3/5
Prijs/kwaliteit: 3,5/5

Samen met Suda Koi Farm marktleider op het gebied van longfin koi in Niigata, dus ook hier moet je als vlinderkoi-liefhebber geweest zijn. Yamazaki Koi Farm richt zich vooral op de verkoop van grote hoeveelheiden tosai van bijna alle variëteiten tegen een vaak gunstige prijs. De tosai van Yamazaki staan erom bekend dat het snelle groeiers zijn die tegen een stootje kunnen. Overigens is het absoluut ook de moeite waard om de nisai en sansai hier eens onder de loep te nemen, want vaak zijn hier voor een goede prijs buitenkansjes te vinden.

Kase (foto: Rob de Vos, Japan Koiservice)