Trichodina

Een veelvoorkomende parasiet in koivijvers is trichodina, tegelijkertijd ook de mooiste parasiet om te bekijken onder de microscoop. Trichodina is een schotelvormige parasiet een kenmerkende hakenkrans aan de onderkant, die vaak continu in beweging is wanneer er naar een afstrijkje wordt gekeken. Een trichodina danst vaak door het beeld en beweegt zich snel. Met de haakjes aan de onderkant van de parasiet worden huid- en kieuwdeeltjes afgeschraapt om zich te voeden. Trichodina is een zeer schadelijke parasiet die elk jaar weer voor vele overlijdens in de vijver verantwoordelijk is.

 

De meest zieke vissen in de vijver hebben vaak bijna geen slijmhuid meer over en zijn moeilijk af te strijken. Bovendien kiezen trichodina ervoor om van gastheer te wisselen wanneer de slijmhuid bijna volledig verorberd is. Vermoed je een trichodina-besmetting? Strijk dan niet alleen een vis af die ziek oogt, maar ook een vis waar weinig aan te zien is. Vaak zijn er op die ‘gezonde’ vissen meer trichodina te vinden dan op de al kaal gegeten zieke vis.

symptomen trichodina

  • Kleine wondjes verspreid over de hele koi
  • Fors verhoogde slijmproductie
  • Flitsen, springen, schuren
  • Stil op de bodem liggen met geknepen vinnen
  • Vis is door de wondjes extra gevoelig voor bacteriële problemen
  • Vissen liggen bij de waterretour of beluchting naar lucht te happen aan de oppervlakte

Behandeling trichodina

Het behandelen van trichodina in de vijver is vrij complex. Steeds vaker blijkt namelijk dat deze hardnekkige parasiet zich niet zomaar gewonnen geeft. Waar jarenlang een enkele behandeling met FMC voldoende was om de vijver trichodina-vrij te maken, worden er tegenwoordig regelmatig nog trichodina aangetroffen na twee of zelfs drie behandelingen van de vijver met FMC. Dat is dan ook de reden dat er steeds vaker wordt gekozen voor een behandeling met kaliumpermanganaat (KP).

KOI2000 raadt aan om een behandeling met KP te laten uitvoeren door een specialist en dit bij een gebrek aan ervaring niet zelf te doen. KP is een zeer serieus middel dat bij mensen zelfs permanente blindheid kan veroorzaken. Voor de vijver is het noodzakelijk dat er exact duidelijk is hoeveel kuub water er in het volledige systeem (vijver inclusief filter) te vinden is. Doseer zoals aangegeven staat op de beschrijving van het KP-product. Zijn er na één behandeling met KP nog trichodina te vinden? Doseer dan twee of drie dagen achter elkaar KP volgens de beschrijving en zorgt dat het vijverwater elke keer minstens zes uur paars/roze kleurt. De verkleuring is na de dagen van behandeling te verwijderen met waterstofperoxide.

Zorg tijdens een behandeling met welk medicijn dan ook altijd voor voldoende beluchting (4 a 5 liter per kuub water per minuut is aangeraden als minimum). Let op dat KP minder goed werkt wanneer er veel vervuiling aanwezig is in de vijver en/of het filter. Maak de vijver dus eerst grondig schoon. Los KP op in lauw water en verdeel het daarna door de vijver. Draag hierbij altijd handschoenen en een veiligheidsbril.