Seizoen gaat weer beginnen

Ja, het is alweer maart. Tijd van verwachting, gespannen, opwinding, de lente komt eraan! Als je terugkijkt op de afgelopen – donkere – winterperiode, mogen we niet klagen. We hebben – voor ons doen – een hele “lekkere” winter gehad. Weinig echte kou, wel veel regen maar ja, dan blijf je lekker binnen zitten. Zeker als je geen viervoeter als huisdier hebt, is dat een hele goede optie. Nou heb ik geluk want die kleine Mops van mij heeft net zo’n hekel aan nattigheid als ik. Ze steekt haar koppie buiten de deur en wil gelijk weer rechtsomkeer naar binnen. Ik als strenge baas pik dat natuurlijk niet want ze moet er hoe dan ook even uit. Ze steekt letterlijk de straat over, rent naar het plantsoentje aan de overkant, plast in één keer alles eruit en rent weer naar binnen.

Onze andere gevinde huisdieren hebben nergens last van, althans niet van de nattigheid, want voor hen is dat een eerste levensbehoefte, heerlijk helder water. Het zou alleen een stuk warmer mogen maar ja dat komt wel weer. Gedurende de hele winterperiode is de vijver (afgedekt) niet kouder geweest dan 8ᵒ C. Een mooie score toch?! Verwarmen is hier geen optie omdat we stadsverwarming hebben dus alles elektrisch en dan is de vijver verwarmen geen optie die binnen het huishoudboekje past.

Nu komt natuurlijk weer de grote hamvraag: wanneer doe je de overkapping eraf? Wat is een juiste beslissing want wij zijn allemaal geneigd als we de eerste zonnestralen zien en de zon ook weer wat warmte gaat geven, de vijver weer “vijver” te maken zoals wij die bedoeld hebben, dus zonder zo’n kapconstructie. Want zeg nou eerlijk erg fraai is dat niet.

Maar de aloude gezegdes “maart roert zijn staart” en “april doet wat ie wil” in het achterhoofd hebbende, is het toch verstandig om die kap nog maar even te laten zitten. We weten niet wat er nog komen gaat. En de schrikbeelden van maartse buien en aprilstormen komen langzaam voorbij. Hoe lekker is het voor onze zwemmende juweeltjes om dan heerlijk “binnen” te zitten, kijkend naar al dat rotweer, dat ze dan niet raakt.

Nee, de vijver wordt wel weer vijver maar dan als het echt lente is en er geen heel slecht weer meer te verwachten valt. Na de IJsheiligen, begin mei, gaat de kap er pas echt af. Nog even geduld en nog maar even onze vriendjes bewonderen door de kap heen. Ze eten in ieder geval uitstekend, het water is toppie, de temperatuur zakt niet, loopt zelfs wat op door de zon die door de kap heen komt, geen last van die verd……………….. algen, wat wil ik op dit moment nog meer?? Nou eigenlijk weet ik dat wel, ik wil dat het echt “vijverweer wordt. Maar ik weet dat dat eraan komt dus heb ik nog maar even geduld en verheug me op de tijd die komen gaat.

[full_width]  [/full_width]

Henny van Groesen

Mascotte_rechts-web[1]