Rood, geel, zwart, wit, blauw, oranje, cognac, bruin ……!

Op een sombere dag als vandaag wanneer er alleen maar een saaie grijze lucht te zien is, zie ik in de vijver de mooiste kleuren voorbijkomen. Ze vrolijken me op als een zonnestraal in een blauwe lucht dat doet op de eerste lentedagen. Als je al deze kleuren in je huis bij elkaar zet lijkt het op een schreeuwende massa die je geen rust gunt. Hoe anders is dit in je vijver. Hier lijken de kleuren gewoon bij elkaar te passen en versterken ze elkaar.

Het kleurenpallet in de vijver is een natuurlijk iets, tussen al de gekleurde patronen vallen de effen juist op. De “saaie” maar oh zo mooie chagoi en soragoi zijn vind ik juist de echte blikvangers tussen al die felgekleurde patronen. Maar ook het effen wit en geel hebben “iets”.

Ook hier heb je weer het alom bekende maar oh zo ware gezegde ….. smaken verschillen. Waar de ene een bonte verzameling kleuren mooi vindt, zweert de ander juist bij alleen eenkleurige Koi en weer een ander wil alleen maar de rood-wit-zwarte kleuren van de Go-Sankes in zijn vijver.

Ik vind eigenlijk alle kleurencombinaties van de Koi mooi. Iedere variëteit heeft zijn eigen charme.

Soms denk ik wel eens “een beetje groen of paars zou ook niet gek staan” en ik fantaseer er op los. Een turquoise Koi of een Koi met een witte ondergrond en paarse patronen, een appelgroene Koi met zwarte tekening of een zachtroze Koi met donkerblauwe tekening. Hoe zou dat eruit zien? Eigenlijk hoef ik daar niet te lang over na te denken want als ik mijn ogen sluit en dit door mij gekozen kleurenpallet visualiseer weet ik het al……dat wordt helemaal niks. Het resultaat zou pijn doen aan mijn ogen en in plaats van met veel plezier naar mijn vissen te kijken zou ik dan hard weglopen en mijn vijver links laten liggen.

Nee, het is goed zo. De Koi zijn prachtig zoals ze zijn. Er mankeert niets aan en verbeteren kan alleen maar verslechteren worden.

Dus laten we hopen dat mijn “mooie” fantasie nooit geen werkelijkheid wordt. Het zou veranderen in een nachtmerrie.

[full_width]  [/full_width]

Henny van Groesen

Mascotte_links-web