Het Koiseizoen is voorbij?

Laatst was ik op een avond druk bezig voor de vereniging. Je kent dat wel, nog even wat aanpassen en toevoegen aan onze website en daarnaast nog wat zaken regelen voor de Koi Wijzer. Niets schokkends en/of erg interessant voor jullie, een avond als zovelen voor me. Ondertussen kijk ik wat rond op Facebook en lees steeds meer berichten van hobbyisten die met de vijveroverkapping bezig zijn. Een veel voorkomende uitdrukking in de maanden oktober en november is dan ook: “Het koiseizoen is nu echt voorbij!”.

En dan ga ik erover nadenken…..Is dat wel zo? Is het koiseizoen echt voorbij? Slaan we het boek dicht, stoppen we er echt tijdelijk mee??
Technisch gezien klopt die uitspraak. Het wordt kouder, de Koi zijn minder actief en bij veel mensen gaat de overkapping op de vijver. Het seizoen wordt daarmee afgesloten en de Koi EN de hobbyisten gaan hun winterslaap in. Ook bij mij is dit voor een groot deel van toepassing, op een ding na: voor mij loopt de hobby gewoon door, 24/7 en 365 dagen per jaar. De betrokkenheid met mijn eigen Koi staat op een laag pitje, filteronderhoud gaat van 1x per week terug naar 2x per maand. En bij zware sneeuwval of extreme kou gaat het onderhoud zelfs terug naar 1 keer per maand. Toch stopt het hobbyen niet voor me, de werkzaamheden voor de vereniging gaan vrolijk verder. Ik ben nog steeds gewoon een hobbyist, maar doordat mij de kans is geboden om me in te zetten voor een vereniging en dan met name de Koi Wijzer is een geschenk uit de hemel. Mijn koiseizoen kent daardoor geen einde en ik kan het hele jaar door actief met deze hobby bezig zijn. Al zal ik zeker tijdens de kerstdagen gezellig met familie genieten van al het heerlijke eten (niet teveel natuurlijk, ik moet aan mijn lijn denken)  en van elkaars gezelschap.

Veel dealers sluiten de zaak of zijn nog maar enkele dagen in de week open. Daarnaast vertrekken er veel dealers naar Japan om nieuwe Koi te selecteren. Met al het social media geweld van tegenwoordig mis je omtrent deze koihunts niets. Dat maakt zo’n ‘winterstop’ wel een stuk draaglijker. Je kan alvast genieten, en voor velen zelfs alvast selecteren, van al die vele prachtige Koi die onze kant op gaan komen.

Het voorjaar is altijd een hoogtepunt. Voor alle hobbyisten, en dus ook voor mij. Temperatuur van het water stijgt, de overkapping kan weer van de vijver af en je gevinde vriendjes komen langzaamaan weer dichterbij het wateropppervlak. Ook zij hebben ons gemist tijdens de donkere dagen van de winter. Ondanks dat ik geen ‘winterstop’ ken is het toch altijd weer een hele happening als het voorjaar weer begint en ik ook eindelijk weer kan gaan genieten van mijn eigen juweeltjes.

Allemaal fijne feestdagen en een goed uiteinde, en op naar de lente zou ik zeggen!

[full_width]  [/full_width]

Barry den Ouden

Blog december_Barry