Een nieuw seizoen!!

Inmiddels is het alweer halverwege januari 2016, wat gaat tijd toch snel, soms iets te snel maar ach.
2016 een nieuw seizoen, tijdens het schrijven zijn er alweer Koi gejureerd op een show in het Verre Oosten.

Ook hier in het zuiden van ons land is inmiddels de sneeuw gevallen gelukkig niet zo heel veel als in het noorden, maar de winter laat dan uiteindelijk toch van zich horen in het hele land. Maar voor we het in de gaten hebben, is ook dat weer voorbij en gaan de temperaturen langzaamaan weer richting het aangename.

Het voorjaar; de water temperatuur gaat stijgen, de vissen worden actiever en produceren hierdoor dus ook weer meer anorganische stoffen. En als je je voerhand niet helemaal onder controle hebt ook al weer een hoeveelheid organisch afval. De bacteriën in ons filter worden ook weer actiever, maar hier is het oppassen geblazen, want juist deze hebben heel wat meer tijd nodig om actief genoeg te worden dan onze vissen zelf en als dan het voeren te snel opgevoerd wordt en de verversingen te veel achter blijven is het wachten op de algen- en de ammoniakpieken.

Wees bedacht en meet en ververs veelvuldig zeker in het voorjaar. Let er ook op dat parasieten weer wat sneller actief worden dan onze vissen, en in geval je dus te snel voert en je waterwaardes daardoor niet stabiel kan houden, zijn juist die schommelende waterwaardes een extra vorm van stress wat zelfs dat kleine beetje immuniteit bij de vissen de das om kan doen en uiteindelijk de parasieten vrij baan geeft.

2016 !!!
Voor mij een bewogen jaar waarbij ik nog meer mijn plezier in de hobby kan uitoefenen. Een week geleden een heel leuk en fantastisch vooruitzicht te horen gekregen, waar ik serieus erg van onder de indruk ben. En hoop dan ook dat het allemaal doorgang gaat hebben. In ieder geval ben ik er heel erg dankbaar voor. Wat het is laat ik later dit jaar nog eens weten, als er meer zekerheid is, maar voor mij is iets waar vanaf nu al volledig naar uitkijk.

Ik wens iedereen een leuk, gezellig en top Koi jaar.

[full_width]  [/full_width]

Dirk Zwagemakers

Mascotte_links-web