Bewegend-bed-filter indraaien

Inmiddels is het alweer eind februari en heb ik nog geen blog geschreven. Dit komt mede door flink wat tegenslagen in de familiesfeer (gezondheid). Maar er wordt me vaak gevraagd om raad betreffende het opstarten van een ingedraaid bewegend bed filter in het voorjaar. Onderstaande methode is de raad die ik dan geef. Niet echt een blog maar zie het als een tip voor het komend voorjaar voor hen die een bewegend bed filter hebben in hun filterlijn.

Jouw bewegend bed apart zetten (of indraaien) doe je door de inhoud van het bewegend bed in een aparte bak gevuld met kraanwater en met flink wat lucht in beweging te houden. Vervolgens 2,5ml huishoudammoniak per 10 liter BWB materiaal, per dag, toevoegen en flink beluchten (voorbeeld 20 liter is dan 5ml ammoniak 50 liter BWB is dan 12,5ml).

Dan na een week de helft van dat water verversen met vers kraanwater, op zo veel mogelijk dezelfde temperatuur. Als de KH van het water te snel zakt t.o.v. het verversende water (maximaal 1Dh verschil) kan dit ook eerder. Uiteraard regelmatig meten of de toegevoegde ammoniak ook afgebroken wordt. Aangezien er al een liter of een paar liter materiaal vanuit het filter aanwezig is, gaan we in dit geval niet 5 dagen stoppen met ammoniak toevoegen zoals we dat doen bij een compleet nieuw filter na de eerste week.

Na de tweede week gaan we dagelijks 5ml per 10 liter bwb materiaal aan ammoniak toevoegen aan het apart gezette in zichzelf draaiende bewegend bed filter en wekelijks de helft van dat water verversen (of vaker indien nodig betreffende de KH, deze bepaalt of je niet misschien toch eerder en vaker moet verversen).

Wanneer uiteindelijk het nitriet flink gaat zakken en dit volledig wordt afgebroken tot nitraat, dan heb je een goed ingedraaid filtermedium. En blijft dit toevoegen doen totdat je het gaat gebruiken in je filter.

Gooi echter niet alles ineens in je filter, maar zorg dat je minimaal twee derde apart laat draaien. Er zitten nu namelijk behoorlijk wat bacteriën op, en deze zullen in de vijver waarschijnlijk iets afnemen dus gaat dan na een paar dagen je ammoniak stijgen in je vijver. Gooi dan wat van het materiaal dat nog apart staat te draaien bij je filter erbij (denk aan zo`n 20% ervan) en probeer op deze manier je stijgende ammoniak in je vijverwater stabiel te houden. Als je het goed aanpakt kan je zo tijdens het voorjaar over een week of 5 je filter gecontroleerd op starten, en in veel gevallen zelfs algen voorkomen.

Zelf houd ik op deze wijze het hele jaar een 20 liter apart. Op momenten dat het nodig is haal ik dan 10 liter filtermateriaal uit het filter bij de vijver en vervang dat door 10 liter apart ingedraaid materiaal. De 10 liter uit het vijverfilter voeg ik dan weer bij het apart draaiende  BWB.

[full_width]  [/full_width]

Dirk Zwagemakers

Mascotte_links-web