Bij de goshiki is er geen middenweg

Natascha Spiering heeft in het verleden al wat artikelen geschreven voor de Koi Wijzer en dit gaat het ook dit jaar weer volop doen voor ons. Vanaf dit jaar kunnen we in iedere uitgave van ons magazine gaan genieten van de boeiende en leerzame artikelen van Natascha, en daar zijn wij natuurlijk ERG blij mee! In de nog te verschijnen uitgaven van de Koi Wijzer verteld ze over de Goshiki…

[full_width]  [/full_width]

Het begint vaak met liefde. Genoeg foto’s te vinden van deze variëteit, met een mooi diep sumi en lak rood in mooie zware patronen. Veelal de beginnende hobbyisten raken er op slag verliefd op en kopen er een aan met het beeld van de foto in het achterhoofd. Helaas stelt deze variëteit vaak teleur. De groei valt vies tegen en naast tegenvallende groei  wordt het mooie rood grauw en kleurt dan vaal grijs. Zwarte spotjes op het beni maakt dat de liefde dan op slag over is. Ook ik maakte mij schuldig aan het links laten liggen van deze variëteit, tot voor kort had ik er nog geen een gehad. Ook ik keek vaak hoofdschuddend naar de vaak trotse nieuwe aanwinsten van vele liefhebbers. Het snel te donker worden en het kleurverlies maakte dat ik er mijn handen niet aan brandde.

Het had mijn interesse totaal niet, maar hoe meer ik  zag en me erover ging discussiëren begon ik mij dingen af te vragen. Waar in de kweeklijn is de goshiki ontstaan? Hoeveel ondersoorten van de goshiki zijn er? Waarom vergrauwen ze zo snel?

Daar begon in feite mijn zoektocht mee en werd het mij al snel duidelijk dat er, op wat standaard feitjes en kenmerken na, niet zoveel geschreven is over deze variëteit.  Ik zal met dit artikel proberen een completer beeld te schetsen.

Naast een completer beeld, ga ik ook een uitdaging aan. Ikzelf heb nu een ginrin goshiki. Ik ben naar een dealer in het midden van het land gereden die een aantal zeer fraaie exemplaren nog in zijn verkoopbakken had zwemmen. De dealer wist mij het nodige te vertellen over goshiki en motiveerde mij om weer verder op zoek te gaan.………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Het volledige artikel kunt u lezen in Koi Wijzer 69. Deze verschijnt eind maart 2017.
Hou deze website en onze social media kanalen in de gaten voor de preview!

Nog geen lid?  Klik hier:  Lid worden